Savić iskreno zabrinut za srpski vaterpolo: "Nemamo ni uslove ni sistem"

> 09:07

Ako se nešto ne promeni olimpijski pobednici neće imati prave naslednike. Selektor “delfina” Dejan Savić je na jučerašnjem seminaru za trenere upozorio da budućnost srpskog vaterpolo nije svetla i da pod hitno mora da se vrati sistem kako bi se stvarali novi šampioni. Sadašnja testiranja nisu nimalo ohrabrujuća.

- Ne slažem se da imamo prepoznatljivu školu vaterpola i sistem. Radimo u nesnosnim uslovima. Katastrofalna je situacija, moramo da se snalazimo i da improvizujemo. Izgubili smo sistem, koji što pre moramo da vratimo - naglasio je Savić, uz opasku da su bazeni prenatrpani i da se decom ne može da se radi na pravi način.

Trofejni stručnjak je podvukao da moraju da naprave standarde koji će važiti od škole vaterpola do juniorskih selekcija. Neophodno je i pripremiti igrače da što pre uđu u sistem.

- Ne slažem se i da je krajni proizvod - reprezentativac. Jer, uvek ćemo imati igrače za “A” tim. Nama su problem klubovi i rad sa njima. Neophodni su nam vaterpolisti, uslovno rečeno “srednjaci”. Bez njih ne može da opstane nijedan klub. Govori se o zvezdama, a zaboravlja se da baš ti “srednjaci” vuku klubove, prvenstvo - podvlači Savić.

Stratega Srbije i Crvene zvezde brinu mlađe selekcije. Naglašava da testovi nisu ohrabrujući:

- Kada se uporede istraživanja iz 2002. i 2017, vidi se da su današnji klinci sporiji za 1,25 sekunde. Naši su sada slabiji plivači, dok ostali napreduju. To moramo da ispravimo.

Jedan od ozbiljnijih problema je i ponašanje roditelja, koji sputavaju i svoju decu, ali i trenere.

- Oni imaju negativan uticaj i na decu i na nas, trenere. Nažalost, živimo u takvom vremenu, da roditelji preko dece žele da izađu iz krize. A egzistenciju može da obezbedi samo jedan odsto vrhunskih vaterpolista u svetu. Zato idemo unazad, a na napred - zabrinut je Savić.