LEN želi da vaterpolo postane globalni sport!

> 21:21

Evropa je spremna da ponudi svoje znanje, iskustvo, i sve raspoložive alate kako bi vaterpolo bazi širom sveta, kako bi vaterpolo postao jedan od najuspešnijih sportova na svetu. Na sastanku čelnika LEN-a, održanog u Ostiji, predstavnici 20 nacija složili su se da menjanje tehničkih pravila vaterpola nije primaran cilj, već se razgovaralo o tome kako da vaterpolo postane atraktivniji za tv gledaoce i navijače, i kako da se razvije u oblastima gde je najslabiji.

„Vredelo je doći ovde i saslušati nekoliko evropskih vaterpolo eksperata, jer smo videli nekoliko zaista vrednih prezentacija, i dobili nekoliko sjajnih saveta. I dok Evropa igra ključnu ulogu u ovom sportu i dok su svi naši događaji koje smo organizovali prošli zaista izuzetno poslednjih nekoliko godina, svesni smo da postoji prostor za napredak, i osećamo odgovornost da igranje vaterpola proširimo i na ostale kontinente“, istakao je predsednik LEN-a, Paolo Boreli.

Da podsetimo, godišnje se u Evropi odigra preko nekoliko desetina hiljada vaterpolo utakmica, a od toga preko 800 zaista kvalitetnih utakmica, Evropsko prvenstvo se održava svake dve godine, dok se Liga šampiona igra svake godine.

Učesnici sastanka su se složili da je upravo novi format Lige šampiona pravi primer kako vaterpolo može biti zsiata izuzetan produkt na sportskom tržištu. Poslednje Evropsko prvenstvo održano u Beogradu, donelo je i novi rekord po broju gledalaca na jednoj utakmici (18.473 osobe su gledale finalnu utakmicu), a i Budimpešta je poslala sjajnu sliku u svet organizujući Fajnal Siks turnir Lige šampiona prošlog leta.

Prema ekspertima, ovi podaci pokazuju da tehnička promena pravila nije neophodna, i da je za uspeh potrebno pre svega imati televizijsko pokrivanje, kao i dobre organizatore koji će u organizaciji sportskih događaja voditi brigu i o najsitnijim detaljima.

Predavanja o vaterpolu, koja su držali stručnjaci van vaterpolo, kao na primer Frenk Šokard, direktor marketinga firme Eurovižn end media servises, pokazala su nekoliko načina kako vaterpolo može da bude promovisan, kako bi ovaj sport dobio što više fanova.

„Naša kompanija je posvećena da pomogne klubovima i savezima, i mi konstantno radimo na kreiranju novih alata kako bi stekli što više fanova, ne samo putem televizije, nego i putem društvenih mreža“, rekao je gospodin Šokard.

Ratko Rudić, koji je na ovom sastanku nastupao kao predstavnik Svetske organizacije vaterpolo trenera, istakao je da se mora pronaći način kako bi vaterpolo postao dinamičniji sport, jer je to jedini način da se se održi korak sa ostalima, i kako bi se steklo još fanova ovog sporta. Većina prisutnih se složila da je pronalaženje načina za dodatnu zaradu u vaterpolu, kako bi se steklo još resursa od veoma bitne važnosti. Investicije, rad i profesionalni pristup potrebni su kako bi se povećala popularnost ovog sporta, a LEN i evropska vaterpolo porodica su spremne da ponude FINA-i i ostalim kontinentima sve sa čime raspolažu.

Razgovor sa FINA  čelnicima doneli su mogućnost spajanja novih takmičenja Evropa kupa i kontinentalnih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Od sledeće godine Evropa kup, u kome može učestvovati više timova, i samim tim biti gledaniji nego što je trenutno, može služiti i kao kvalifikaciona runda za Superfinale Svetske lige. Takođe, LEN razmišlja i o nacionalnom takmičenju reprezentacija za dečake mlađe od 15 godina. Predstavljen je i LEN kalendar do 2020. godine, a namera da se datumi igranja takmičenja znaju unapred, toplo je dočekana od strane predstavnika saveza.

Dvodnevni sastanak u Ostiji, bio je zaista konstruktivan, i predstavnici svih saveza su mogli da konstruktivno iznose svoje stavove, i da predstavljaju situaciju iz svog ugla.

„Više od dvadeset predstavnika nacija vodećeg kontinenta, su zaista dali konstruktivne predloge za viziju boljeg i atraktivnijeg vaterpola u budućnosti. Ipak, stvaranje atraktivnijeg vaterpola je samo jedan korak. Moramo dosta da radimo kako bi vaterpolo postao globalni sport. Evropa ima sve u svojim rukama, i spremna da je ponudi FINA-i u građenju i implementaciji razvojnog programa za vaterpolo“, istakao je Bareli.