Neverovatna suma za otkup prava na prenose elitnog ostrvskog fudbala

Premijer liga pomera granice, za TV prava dobila pet milijardi evra

> 23:38

Engleska Premijer liga objavila je da je prodala pet od sedam paketa za prava na prenose u sezonama od 2019. do 2022, a da će televizije BiTi sport (BT Sport) i Skaj (Sky) za prava zajedno platiti 4,5 milijarde funti (5,06 milijardi evra), preneo je Bi-Bi-Si. Skaj sports je kupio prava na prenose 128 utakmica dok je BT sport dosad kupio 32 utakmice.

MANČESTER SITI RAZBIO BAZEL.

- Veoma smo zadovoljni jer BT i Skaj i dalje vide Premijer ligu i naše klubove kao važan deo njihove ponude. Obe televizije su fantastični partneri za Premijer ligu i pokazali su se u omogućavanju navijačima širom naše zemlje da prate takmičenje u visokokvalitetnom i inovativnom programu - rekao je izvršni direktor lige Ričard Skadamor.

Prema njegovim rečima, to što je "takva investicija postignuta bez dva preostala paketa je dokaz da klubovi pružaju odlično fudbalsko takmičenje". Preostala dva paketa će biti prodata najboljem ponuđaču, a ne zna se da li će BT i Skaj konkurisati.

Kao mogući rivali za te pakete se pominju Amazon, Fejsbuk (Facebook), Netfliks (Netflix) i Tviter (Twitter), a među onima koji predviđaju njihov ulazak na tržište je i sportski direktor Mančester Junajteda Ed Vudvord. Amazon je već kupio prava na prenose Otvorenog prvenstva SAD u tenisu na teritoriji Velike Britanije, kao i prava na neke ATP turnire. Fejsbuk je u junu prenosio finalnu utakmicu drugog po značaju svetskog takmičenja u kriketu a sarađuje s Foks sportom na strimovanju utakmica fudbalske Lige šampiona.

Prethodni ugovor o pravima za prenos Premijer lige, koji je počeo u sezoni 2015/16 a završava se 2019, bio je vredan 5,14 milijardi funti. Novi ugovor obuhvata 200 prenosa uživo po sezoni, dok je u prethodnom ugovoru taj broj bio 168. Prava za prenose u inostranstvu se prodaju odvojeno po regionima, a očekuje se da će zarada premašiti tri milijarde funti, koliko je dobijeno prošlog puta.

JOŠ SPORTA:

Venger rešava gorući problem - Stiže pojačanje iz Barse 

Klop našao letnje pojačanje u Španiji 

Branko Lazić ispisao istoriju - Zvezda furiozno zadržala prvo mesto 

Iliev obećava - Grobari upamtite ovo ime