Pratite uz Supersport365 i Planetwin365 jednu od najzanimljivijih utakmica ovog vikenda

Katalonski derbi - Sukob dve ideologije!

> 12:46

Kada je trener Barselone Luis Enrike najavio da će na kraju sezone napustiti klub, mediji su započeli festival tračeva i nagađanja ko bi mogao da ga nasledi. Pominjana su mnoga imena, ali kada su sveprisutni mediji videli u jednom kafiću u Barseloni predsednika kluba Đozepa Bertomeua sa trenerom Totenhema Maurisijom Poketinom, lavina je bila nezaustavljiva. Argentinski trener je objasnio da su se slučajno sreli jer im deca idu u istu školu u Barseloni i da je susret trajao pet minuta. A na insistiranje novinara da li želi da preuzme jedan od najvećih, najpopularnijih, najtrofejnijih, najvoljenijih klubova na svetu, Poketino je odgovorio: "Ali, vi ne razumete. Ja sam navijač Espanjola. Ne znam zašto treba da se toliko priča o tome. Ja jesam trener i bio sam igrač, ali pre svega toga sam navijač Espanjola. Volim taj klub. Nemoguće je da preuzmem Barselonu, ikad".

Poketinove reči jasno govore o tome koliko je veliko rivalstvo gradskih rivala Barselone i Espanjola, bez obzira što ovi klubovi rezultatski nisu ne u istoj galaksiji, nego u istom univerzumu. Odakle potiče ovo rivalstvo? Odakle toliko naboja i zle krvi? Istorija je dugačka, ali je nije teško prepričati. Ukratko, Espanjol važi, kako mu i ime kaže, za "španski" klub, dok Barselona predstavlja Kataloniju, odnosno multinacionalni klub. Tokom građanskog rata, Espanjol je viđen kao nacionalistički klub, a Barselona kao revolucionarni. U drugoj polovini 20. veka, Barselona je bila bogati klub koji je jedan od glavnih favorita u svakom takmičenju, dok je Espanjol mali i lokalni klub.

To je najsažetija moguća verzija. Ona nešto duža kaže da je 12 ljudi iz raznih zemalja osnovalo Barselonu sa željom da započne fudbalski klub, dok je Espanjol osnovan godinu dana kasnije i on je bio prvi klub u Španiji koga su osnovali isključivo španski ljubitelji fudbala. Espanjol je posle 12 godina postojanja kao Sportski klub Espanjol (Club Deportivo Espanol) dobio kraljevsko pokroviteljstvo i tako je postao Kraljevski sportski klub (Real Club Deportivo – RCD) Espanjol. Klub je 1995. promenio pisanje svog imena, tako da je klub poneo katalonski naziv Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona.

Espanjol je svojim imenom, od samog početka bio protivnik Barselone, na koju je gledao kao na klub stranaca. Sa druge strane, Katalonci su na Espanjol gledali kao na predstavnika Madrida. Istorijski, većina građana Barselone gledala je na Espanjol kao na klub koji se pokorava centralnoj vlasti, što je bilo dijametralno suprotno od revolucionarnog duha Barselone. Blaugrana je uvek imala integrativnu idelogiju, što je oslikavalo duh grada, koji ima jako zanimljivu arhitekturu. Taj duh oslikan je i sloganom sa proslave stogodišnjice kluba, koji je glasio, na katalonskom "el centenari de tots", odnosno "stogodišnjica svih". Sa druge strane, Espanjol je još 1918. godine pokrenuo kontrapeticiju protiv autonomije, što je stalno pitanje u Španiji. Kada je počeo Španski građanski rat, navijači Espanjola su se masovno priključivali Falangama, odnosno, stali su na stranu fašista.

Sve te stvari dovele su do toga da su susreti ova dva tima bili nasilni još od dvadesetih godina prošlog veka, a čak su se i tada neke utakmice igrale bez publike zbog prethodnih međusobnih tuča navijača. Kada je prvenstvo Španije moralo da stane zbog građanskog rata, oba tima su igrala minorne lige, dok se rukovodstvo Barselone nije setilo da taj težak i opasan period provede na turneji u Južnoj i Centralnoj Americi. Ne samo da je tim mogao da igra redovno sa jakim protivnicima, nego je i zaradio ogromne količine novca, koji doprineo ogromnim uspesima kluba, ali i stvaranju većeg jaza. Blaugrana je svojim novim uspesima privlačila nove navijače, katalonske navijače, dok je njen lokalni rival godinama imao problema i sa finansijama i privlačenjem novih navijača, tako da je politički jaz u decenijama posle toga postao i društveni i sportski i ekonomski. 

Sve se to, naravno, ublažilo poslednjih decenija. Ima mnogo "perikosa" koji su za Kataloniju i koji ne gledaju na svoj klub kao na španski. Espanjol kao manji klub ne može da podnese uspehe i ponašanje Barselone, koja igrače kupi skoro po volji, ne omogućavajući manjim klubovima da razviju svoje talente za prvi tim, čak i ako im se posreći da nađu nekoga.

Što se tiče sporta, ovo rivalstvo je uglavnom jednostrano: Espanjol mrzi Barselonu i želi joj sve najgore, dok je Barseloni ovaj duel samo onaj u kome su tri boda unapred upisana. Mada, domaći igrači osećaju i emotivno njegovo značenje. Ta razlika se najbolje vidi u broju trofeja: Barselona ima 24 titule, rekordnih 28 kupova i 12 španskih super kupova. Pet puta je bila prvak Evrope, ima pet Kupova pobednika kupova, pet evropskih superkupova i tri Kupa sajamskih gradova. Sa druge strane, Espanjol je osvojio četiri kupa i jednom drugu ligu. Zato je jasno što je jedan od svetlijih trenutaka u novijoj istoriji Espanjola nešto što se zove El Tamusado. Raul Tamudo je legenda Espanjola i on je golom u nadoknadi vremena doneo svom timu remi od 2:2 sa Barselonom u pretposlednjem kolu sezone 2006/07. Gubitak tih bodova koštao je Barselonu titule te sezone. Na opštu radost Espanjola. Tamudo je dobijao zvižduke posle toga na Nou kampu s kim god da je igrao. 

Situacija je sada slična na tabeli. Barselona je prva sa istim brojem bodova kao Real, ali i sa utakmicom više. Nijedan tim u poslednjim kolima (četiri za Barsu, pet za Real) ne sme da gubi. Ali, teško da će sada biti nekog novog Tamusada. Espanjol je 12. na tabeli, a u prošlom kolu je odigrao samo 1:1 sa Hihonom, koji se bori za opstanak, dok je Barselona pobedu od 3:2 u "klasiku" proslavila pobedom od 7:1 nad Osasunom.

Ovo je najigraniji lokalni derbi u istoriji Primere, ali je ujedno i najneujadnečeniji, jer je Barselona apsolutno dominantna – 193 odigrana derbija, 93 pobede Barselone, 34 Espanjila i 36 remija. Espanjol je samo tri puta u skoro 70 godina uspevao da sezonu završi iznad Barselone. Štaviše, Espanjol nije pobedio Barselonu u poslednjih 17 međusobnih takmičarskih susreta, u kojima je samo tri puta čupao remi. Barselona je u decembru pobedila u gostima 4:1, a Enrike je tada pre meča rekao "samo ako kontrolišemo emocije možemo da pobedimo u ovoj utakmici". Lionel Mesi je dao ukupno 17 golova Espanjolu, što je rekord u derbijima, koji se sada lako može pojačati.

Ima šta da se zanimljivo igra ovde (razlika u golovima, ko daje koliko golova, a bogami i kartoni), ali će vam ovaj meč sigurno biti zanimljiviji za gledanje kad znate ovako bogatu istoriju Blaugrane i Blank-i-blausa.

Smiley face

Još sporta:

Malaga preti Barsi: "Katalonski ološ neće videti titulu!"

Očajna gluma! Sančez se ponovo obrukao! (VIDEO)

Vidić otkrio ko je bio najbolji napadač kojeg je čuvao!

Pep ili Klop? Mladi Italijan na mukama