Sportisti dve Koreje mogli bi zajedno da učestvuju u bobu četvorosedu

Južna i Severna Koreja zajedno na predstojećim ZOI u Pjongčangu, evo i kako

> 19:25

Sportisti Severne i Južne Koreje mogli bi zajedno da učestvuju u bobu četvorosedu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

- Bob diplomatija bi mogla biti deo Zimskih olimpijskih igara - naslov je teksta američke novinske agencije AP.

Taj tim ne bi učestvovao u zvaničnom takmičenju, već kao test vožnja za stazu. Plan još nije završen, ali će se voditi razgovori naredne sedmice u sedištu Međunarodnog olimpijskog komiteta u Švajcarskoj. Ideju je predstavio predsednik Svetske bob federacije i član MOK-a Ivo Ferijani. Treneri tima bi bili iz Italije i SAD. Svaka od Koreja bi dobila po dva mesta u bobu, a ekipu bi trenirao Ferijani i još jedan zvaničnik te federacije Darin Stil iz SAD.

- Izgleda da će se to stvarno dogoditi. Svidela mi se ideja i podržavam svaki vid saradnje dve Koreje. Sport je odlična avenija za to - rekao je Stil.

Ako se ostvari zamisao, takmičari iz Severne Koreje će sarađivati sa Amerikancem u vreme političkih tenzija dve zemlje. Predsednik SAD Donald Tramp i Severne Koreje Kim Džong Un tokom prošle godine su imali niz sukoba i međusobnih uvreda. MOK je saopštio da je bilo kakva saradnja između rivalskih Koreja tokom ZOI u Pjongčangu "veliki napredak u olimpijskom duhu".