Još 99 dana do Beogradskog maratona

> 10:16

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da se pripreme za 31. Beogradski maraton odvijaju po planu i da su ušle u završnu fazu.

Beogradski maraton, 31. po redu, na programu je 21. aprila, što je za 99 dana.

"Grad Beograd će tradicionalno, kroz učešće svojih sekretarijata, preduzeća i službi, podržati ovaj najznačajniji i najmasovniji tradicionalni sportski događaj u našem gradu kako bi on protekao u odličnoj organizaciji i kako bi, kao i uvek do sada, bio u prilici da ostvari sve svoje zacrtane ciljeve. Posebno kada su u pitanju masovnost u svim trkama, sprovođenje humanitarnih kampanja, promocija Beograda i Srbije, pristupačnost događaja što većem broju naših gradjana", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, posebnu dimenziju ovogodišnjem Beogradskom maratonu daće projekat "Jedan pojas jedan put Peking i Beogradski maraton" (One Belt One Road Beijing and Belgrade marathon) - kao prvi ovakav događaj u svetu.

"Ovaj projekat podrazumeva široke oblike saradnje sa Kinom u oblastima promocije Beograda i Srbije u Kini i Kine u Srbiji, dovođenja većeg broja učesnika i gostiju iz Kine na tradicionalni Beogradski maraton, kao i međjusobne razmene znanja i iskustava. Već ove godine očekujemo značajne rezultate u svim pomenutim oblastima i uskoro ćemo javnost informisati detaljnije o tome".

Gradonačelnik ističe da ogromno interesovanje domaćih i posebno stranih učesnika garantuje još jednu rekordnu godinu, ne samo po broju samoplatežnih trkača već i po broju zemalja iz kojih oni dolaze.

"Već sada je, za ovaj vremenski period, prijavljeno rekordnih 3.300 učesnika iz rekordnog broja od 50 zemalja sveta. Očigledno je da Beogradski maraton postaje sve zanimljiviji i privlačniji milionskoj trkačkoj populaciji iz celog sveta. Naravno, to će se značajno odraziti i na turističku potrošnju u Beogradu i Srbiji, što je jedan od velikih ciljeva koji, takođe, želimo da ostvarimo", poručio je Mali.