Nakon gotovo dve decenije čekanja Japan je dobio domaćeg jokozunu velikog šampiona u sumo rvanju.

NOVA LEGENDA SUMO RVANJA: Japan nakon dve decenije čekanja dobio šampiona! (VIDEO)

06.02.2017 09:56 > 10:03
Autor: Marko Savić

Ovo zvanje velikim šampionom pripalo je 30-godišnjem Jutaki Kisenosatou pošto je japanska sumo organizacija odobrila njegovu promociju u 72. jokozumu u istoriji.

Japanci se nadaju da će time poboljšati imidž ove drevne veštine, budući da je nekad ultra-popularno sumo rvanje  prolazilo kroz veliku krizu. Zbog niza skandala (optužbe za zlostavljanje, drogiranje i nameštanje mečeva), među najboljim sumo rvačima bilo je sve manje domaćih boraca, a sportom su dominirali rvači iz Mongolije, Havaja i Samoe.

Poslednji rvač rođen u Japanu koji je stekao titulu jokozune bio je Vakanohana 1998. godine. Da bi Kisenosato ponovio njegov uspeh borio se na čak 73 profesionalna turnira, što je najviše  još od 1926. godine. 

Čak 178 kilograma teški Kisenosato promociju je zaslužio kad je osvojio novogodišnje takmičenje u Tokiju sa skorom od 14 pobeda i jednim porazom. Pre toga je bio pod udarom kritičara koji su mu zamerali što je na nekoliko uzastopnih turnira izgubio naizgled dobijene mečeve. 

Osim novopečenog velikog šampiona, titulu jokozune danas nose još samo tri rvača, svi iz Mongolije - Kakuriju, Harumafuji i Hakuho. Poslednji od njih smatra se najboljim sumo rvačem svih vremena zbog 37 osvojenih turnira, od čega čak 12 bez poraza što nikome u nije pošlo za rukom.

Još sporta:

HRVATI NISU IZDRŽALI: Moguć meč Đoković-Nadal u Srbiji!

UEFA KAŽNJAVA TVENTE: Navijači razvili transparent "Kosovo je Srbija"! (FOTO)

PARTIZAN DOBIO RAT U PIONIRU: Umorna Crvena Zvezda poražena agresivnom igrom "crno-belih"

I OVO JE ZAVRŠENO: Fudbaler Juventusa prelazi u Kinu!