Portugal Španija

Prva velika utakmica Svetskog prvenstva - iberijski klasik

> 10:32

Svakako centralna utakmica dana na Mundijalu biće derbi, možda i čitave prve faze, jeste sudar Španije i Portugala u Sočiju.

Do zemljotresa izazvanom otkazom Lopetegiju, Španija je bila jedan od favorita, ali sada kada je sportski direktor Jero seo na klupu (pomagaće mu selektor mlade reprezentacije Selades) jasno da se mnogi pitaju kako će izgledati "crvena furija".

Naime, problem koji je nastao u svlačionicim, sukob Ramosa sa predsednikom saveza oko smene Lopetegija koji je prekršio dogovor sa federacijom i prihvatio ponudu Reala je atmosferu učinio sličnom sahrani kako kaže kapiten.

Ali, i Portugal, evropski šampion ima svojih muka. Ronaldo privatnih, oko ugovora, standardni reprezentativci golman Patrisio i Karvaljo oko svega što se dešava u Sportingu. Oba giganta dakle ulaze uzdrmana na neki način u meč, ali Španci su u goroj poziciji.

Ono što najviše zanima navijače Španije je šta će Jero promeniti u odnosu na zamisli Lopetegija. Bivši selektor je isprobavao razne varijante, čak i sa lažnom devetkom Iskom, ali čini se da takvih iznenađenja neće biti. Novi španski selektor će se opredeliti za standardnu formaciju, Pikea i Ramosa kao štopere, desno će Naćo umesto rovitog Karvahala, levo je Alba, Buskets kao defanzivni vezni, Koke i Inijesta u organizaciji igre, iza Davida Silve i Iska.

Napad će predvoditi Dijego Kosta koji je daleko od klupske efikasnosti u reprezentativnom dresu, pričalo se da bi Lopetegi mogao da gurne Aspasa, ali Jero ima drugu ideju. Španci se plaše portugalske defanzive, mada Fernando Santos tvrdi da se njegov tim nije "italijanizirao" kako je rekao, već je samo uneo pragmatičnost u igru. Istina je da statistika pokazuje da je posed Portugalac pao za 5 do 10% u odnosu na period pre nego što su postali prvaci Evrope.

Dakle, Portugal će nastaviti putem iz Francuske, igrati čvrsto, defanzivno, oslanjati se na Ronaldove individualne kvalitete napred. Santos čuva Kvarežmu i Želsona Martinsa za nastavak kada se protivnik umori.

Planetwin365 kvote su fantastične za ovaj meč: 3,91 na Portugal, 2,12 na Španiju i 3,10 na remi. Očekujemo vrlo tvrd meč i malo golova, tako da predlažemo da odigrate igru 0-2 gola, za kvotu od 1,60.