Ovako je prvu zvezdu Jezeraša predstavio Henri Abot, novinar ESPN magazina u uvodnom delu opširnog članka o razvojnom putu dva najveća brenda Grada anđela u ovom veku

Kobi Brajant, jedan od najvećih igrača Lejkersa i čovek koji uništava klub!

27.10.2014 00:22 > 23:48

Posle sedme utakmice NBA finala 2010. Derek Fišer je uzviknuo "Ljudi, tek počinjemo!". Kapiten Lejkersa, koji su tada osvojili poslednju titulu, verovatno je mislio da počinje novi trofejni niz, ali u stvari počeo je strmoglavi pad. Od najdominantnije ekipe karavana Lejkersi su postali 28. po rangiranju ESPN. Možda su malo preterali, ali činjenica da su prošle godine propustili plej-of, dosta govori u prilog ovoj tezi.

Sve se u poslednjih 10 godina u Lejkersima vrti oko Kobija Brajanta. Kako titule koje su osvajane dok je imao 31 godinu, tako i ovo posrtanje koje se dešava dok on ima već 36. Doduše, generalni menadžer Mič Kapček već 2010. se "spremao" da dovede novu zvezdu u Grad anđela, ali to "spremanje" i dalje traje, a u međuvremenu se od Brajanta očekivalo radi sve što je radio i ranije, što znači da troši telo van granica izdržljivosti, a to je uzrokovalo povrede, zbog kojih je u poslednje dve godine sastavio jedva 60 odsto prosečne njegove sezone u ranijem delu karijere.

Sve to je dovelo do slabih rezultata ekipe, samim tim i urušavanja ugleda i više Jezeraši nisu atraktivni za najveće zvezde, kao nekada, tako da je propao plan da dirigentsku palicu preuzme Lebron Džejms, Karmelo Entoni ili neko takvog kaliibra.

Autor kao jedan od glavnih razloga posrtanja navodi detalj koji se desio 2012. kada je Derek Fišer trejdovan u Klivlend u zamenu za Rajmonda Sešnsa, što se odmah odrazilo i na Brajantovu igru. Takođe se pogoršavao i njegov odnos sa Endruom Bajnamo, Dvajtom Hauardom, a najviše sa Po Gasolom i zbog toga mnogi ozbiljni igrači beže u širokom luku od Lejkersa, čitajte Kobija Brajanta.

Na kraju Brajant je ostao sam, a šampionske ambicije daleko su od Lejkersa. Autor na kraju postavlja pitanje zašto je onda produžen ugovor sa "Crnom mambom. Odgovor je vlasnik Džim Bas. Želeo je da nastavi politiku njegovog oca, da velike legende kluba, do kraja ostaju u klubu i stoga, važnije od trenutnih rezultata za Basa je da očuva legendu o Kobiju Brajantu, donosiocu pet titula Los Anđeles Lejkersima.

Izvor: ESPN magazin