16 stvari koje bi trebalo da znate o ovogodišnjem "Sweet 16"

> 22:51

Turnir se nastavlja bez Ksavijera i Sinsinatija, bez Toma Iza i Roja Vilijamsa kao i mladih zvezda, Treja Janga, Deandrea Ejtona i Kolina Sekstona. 

Real dobija veliko pojačanje pred kraj sezone

No. 1: Majk Križevski vs. Džim Boehajm

Sastaju se dva mladića, Križevskom je 71. dok je Boehajmu 73. godina. Njih dvojica su zajedno ostvarili 2025 pobeda. Djuk za sada ima 55% u šutu, dok sa linije su van 6,75 sa 45%. Ovo bi trebalo biti interesantno. Sirakjuz svojim protivnicima dozvoljava 34,3% za dva, odnosno 28,9% za tri. Ove sezone kada su se susreli, Sirakjuz je Blu Devilse zaustavio na 60 postignutih poena, ali su dali samo 44. Sirakjuz je ove sezone prepoznatljiv po svojoj zonskoj odbrani pa ćemo videti koliko će to da im pomogne. Svakako, očekuje nas veoma zanimljiv duel. 

No. 2: Kentaki u Martu

Na Dan zaljubljenih, Vajldketsi su izgubili četiri utakmice za redom, odnosno sedam od jedanaest u svojoj diviziji. Tada su u proseku davali samo negde oko 65 poena. Dok su u proseku postizali 80 poena, njihov skor je bio 9-1. Kao No.5 na Jugu, nakon ispadanja favorita ostali su jedini koji nešto mogu napraviti. 

No. 3: Više vremena za sestru Džen

U svojoj 98. godini, sestra Džen Dolores-Šmit je jedna od zaštitnih lica ovog turnira i kapiten Lojola Čikago universiteta. Svako ko sumnja u ovu gospođu, on se grdno vara. 

No. 4: Karma Lojola Čikago universiteta

Remblersi su tokom vikenda u obe utakmice zaostajali sve vreme pa su uspeli nekako da se izvuku. Mnogi će pomisliti da su molitve sestre Džen urodile plodom, rezultati to potvrđuju. Jasno je da su više sile uradile dok je svojevremeno Porter Mouser izjavio: "Sećam se da su članovi moje porodice rekli da će kroz sindikat učenika imati više ljudi u studentskom savezu nego u arene."

No. 5: Omaha

Midvest regija će se igrati samo 100 milja od granice Kanzas stejta. Dakle Sanlover stejt protiv ACC konferencije, Djuka, Klemsona i Sirakjuza, i svi su spakovani u istoj grupi. 

No. 6: Nevada

"Wolf Pack" nam daje interesantne stvari kada Lajola igra u Atlanti. Nakon neverovatnog zaostatka od 22 poena od Sinsinatija, zaslužili su da idu na "Sweet 16". Dva dana ranije su se vratili sa -14 od Teksasa. Sada Nevada igra protiv Lajole, biće interesantno. Jedna od ove dve ekipe se može naći na finalnom turniru.

No. 7: "The Big 12"

Ova liga je ove sezone bila najjača u naciji. 40% timova se ušetalo u "Sweet 16". Tri od četiri tima - Kanzas stejt, Zapadna Virdžinija i Teksas Tek će igrati sa višim nosiocima, biće interesantno. 

No. 8: Vilanovin napad rešava stvari

Vajldketsi su Švajcarski sat koledž košarke, a čovek koji vodi ovu mašineriju je Džejlen Branson, jedan od najboljih igrača ove sezone. Vilanova je postigla tridesetjednu trojku u prve dve runde doigravanja sa neverovatnih 46% šuta. Zapadna Virdžinija će pokušati da ih zaustavi ali prošli put kada je Vilanova igrala u regionalnoj utakmici, otišli su pravo do Final 4. 

No. 9: Devonte’ Graham

Bio je lider u prve dve runde za Kanzas. Jeste da su Džejhoksi imali problema sa Penom i Holom ali ove nedelje je ulog veći pa ćemo videti. 

No. 10: Džordan Pul

Samo Mart može napraviti heroja. Rezervni bekovi su spakovali 9 trojki za Mičigen u njihovom putu do "Big Ten Tournament". On je sve njih propustio. Ali nije propustio subotu veče koja je molitvom spasila svoju ekipu od Hjuston Kuguarsa. Naredni protivnik je Teksas A&M.

No. 11: Povratak Gonzage

Gonzaga je prošle godine propustila finale. Sada se vraća i ide ka tronu. Mark Fju ima mašineriju i Zagse je vratio u "Sweet 16", četvrtu godinu za redom. Pošto su Ksavijer i Severna Karolina ispali, ovo je sjajna prilika za Zagse da se domognu Final 4. 

No. 12: Perdju vs Teksas Tek

Jedan od najgorih turnira za Perdju je bio onaj 2016. godine, kada su na 3.33 pre kraja vodili 13 razlike pa posle izgubili sa 85:85 od Litl Roka u prvoj rundi.

Oni žele da im se ne desi to i ovoga puta. Idu na pobedu.

No. 13: Klemson

Za svojih 38 godina, Klemson je samo jednom ušao u najboljih 8 na turniru. Ovo je njihova prva utakmica u "Sweet 16" u poslendjih 28 godina. Tajgersi dele ovaj deo kostura sa Djukom, Kanzasom i Sirakjuzom. Klemson je ove sezone umeo da iznenadi tako da ćemo videti šta će i kako će proći. 

No. 14: Divlja vožnja Teksas A&M se nastavlja

Teksas je započeo sezonu sa skorom 11-1 nakon čega je vezao 5 poraza. Zatim su dobili 6 od 8 utakmica. Kao što vidite, igraju u serijama. Šta Mičigen može da očekuje? Bil Kenedi je koristio 10 različitih startnih postava ali izgleda da je pronašao pravu kojom je utopio Severnu Karolinu. Devet od jedanaest igrača koji igraju za Teksas su rodom iz te države. 

No. 15: Nova lica

Samo šest ekipa iz prošlogodišnjeg "Sweet 16" su ovde i ove godine. Četiri od šesnaest su prvi put ovde, dok četiri ekipe do ovog dela nisu došle još u ovom veku. Mnogo toga novog možemo videti narednog vikenda. 

No. 16: Odjeci iz 1963.

Poslednja priča o Lajoli. Kada su Remblersi iz 1963 stigli do stadijuma do kog su i sada stigli - Sweet 16 - tada su pobedili Misisipi stejt 61:51. To je tada bilo više od igre, državna zabrana je uspostavljena da se spreči utakmica. To je bilo 1963 i ekipe iz Misisipija nisu smeli da igraju protiv integrisanih protivnika, čak ni na NCAA turniru. Buldozi su odlučili da prkose naređenju pa su otišli na gostovanje pre nego što ih je bilo ko zaustavio. Velika stvar u to vreme se dogodila u trenutku kada su se na istoj slici našli Džeri Harknes (jedan od četiri Afro-Amerikanaca koji su igrali za Lajolu) i Džo Den Gold iz Misisipija. 

Gold je umro 2011. godine a ta slika se našla na njegovom kovčegu. Džeri Harknes je plačući ispratio svog druga kada je video tu fotografiju...

JOŠ SPORTA: 

Tajron Lu napustio klupu Kavsa?

Bokser kupuje Njukasl?

Bufona dele 43 minuta od rekorda

Nole na Pera ili Zvereva