Aleksandar Đorđević pričao za Radio Marku o sukobu FIBA-NBA-Evroliga

„Neka predsednici saveza sednu, pa ako treba i štrajk, ali problem prozora mora da se reši“

> 21:15

Aleksandar Đorđević, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, govorio je o problemu koji je nastao uvođenjem FIBA "prozora". Usled nesuglasica na relaciji NBA-FIBA-Evroliga u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo selektori ne mogu da pozivaju najbolje igrače koji igraju za klubove.

Šta kaže Bobi o Jokiću

- To je veoma kompleksna tema i teško je ukratko pričati o njoj. Vaš predsednik Horhe Garbahosa je 2006. igrao za reprezentaciju po potpisivanju ugovora za Toronto Reptorse. Tada je NBA doneo odluku da štiti svoje igrače i da može da odlučuje da li će igrati za reprezentaciju. Klubovi imaju mogućnost veta, zato ih uostalom i vezuju neverovatnim ugovorima - počeo je priču Đorđević za "Radio Marku".

„Sale nacionale“ je kazao kako je došlo do ove situacije.

- FIBA ima problem i mora da ga reši. Sada NBA postavlja uslove FIBA, konstantno pritiska da se reši problem kalendara, tera je da uzme Evroligu pod svoje. Oni pokušavaju da naprave svoje takmičenje, a to je bila Liga šampiona. To je uticalo na sve klubove i reprezentacije. Timovi su u problemu jer je FIBA započela ‘“hladni rat“ tako što je stavila mač pod grkljan Evroligi.

Srbija je do sada dobila tri utakmice i izgubila jednu u kvalifikacijama za Mundobasket, a Đorđević nije imao ni blizu onakav tim kao sa velikih takmičenja.

- Ovakav kalendar ostavlja najbolje igrače van reprezentacija, mi ih želimo, ali to je nemoguće. Time bi se ljudi privoleli da gledaju, uticalo bi na popularnost košarke. U ovom trenutku mi selektori ne možemo da računamo na najbolje jer igraju u NBA ili Evroligi. Nastupaju momci koji stvarno imaju veliko srce i sa ponosom nose dres reprezentacije, ali nisu najbolji.

To se oseća i u igri selekcija širom sveta, pa i na tribinama.

- Reprezentacija mora da igra najbolju košarku, to je moje mišljenje, a to sada nije slučaj. Trenutno imamo objektivne poteškoće koje utiču na nas. Nije pošteno zbog onoga što smo dali kroz istoriju kao igrači, treneri, mediji, navijači.

Kako onda rešiti ovaj problem?

- Odluka zavisi od predsednika federacija. Oni moraju da sednu i da se dogovore – da jasno kažu šta želimo, a šta ne. Ne pojedinačno, već zajedno. Sjajni igrači poput Andreja Kirilenka (Rusija), Horhe Garbahose (Španija), Saše Danilovića (Srbija), Stojana Vrankovića (Hrvatska), Raše Nesterovića (Slovenija), Hida Turkoglua (Turska) treba da sednu zajedno. To federacije žele i tako mora da bude.

Krajnji potez je odbijanje da se igra u ovim uslovima.

- Ako ne žele takav kalendar, ako ne žele da igraju u takvim uslovima koje se nameću, onda ide štrajk. I NBA je imao štrajk pre nekoliko godina. Mi koji se bavimo košarkom, svi koji smo uključeni, trenutno ne možemo da pregovaramo ni o jednom uslovu, a to nije pravedno - zaključio je Đorđević.

JOŠ SPORTA:

Kežman: Sergej će biti najbolji fudbaler Evrope!  

Bili su saigrači u Partizanu, a sada će ponovo igrati zajedno u Kazahstanu  

Zvezda smanjila cene ulaznica za Malagu, hoće punu dvoranu  

Čelzi zadržava Belgijanca, diže mu platu na 300.000 funti nedeljno