Predsednik Evrolige pričao o aktuelnom problemu

Bartomeu: FIBA će napraviti falsifikat od kvalifikacija

> 21:23

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu rekao je da FIBA kvalifikacionim prozorima za plasman na SP 2019. godine, preti opasnost da postanu falsifikat i veliko razočaranje za navijače, ukoliko svi najbolji igrači ne budu uključeni u te mečeve.

- FIBA je jednostrano odlučila da organizuje te mečeve, znajući unapred da najbolji igrači neće moći da uzmu učešće u tim terminima. Utakmice reprezentacija su previše važne za razvoj košarke, ne možete ih na takav način obezvrediti. U slučaju neučestvovanja najboljih evropskih košarkaša na ovom kvalifikacionom turniru, pretvoriće ga u falsifikat, biće to veliki rizik za nacionalne saveze i razočaranje za navijače.

FIBA i Evroliga su poslednjih meseci bezuspešno pokušavale da naprave kompromis, kako bi napravile pogodan kalendar za uporedo igranje mečeva elitnog takmičenja i FIBA prozora.

- Naš kalendar sigurno nećemo menjati, godinama već igramo istim u istim terminima. Poslednjih pet godina upozoravamo FIBA na ovo, ponudili smo im rešenja za problem, ali oni nisu hteli da nas slušaju – rekao je Bertomeu.

Prvi čovek Evrolige rekao je da bi elitno takmičenje moglo da bude prošireno već od sezone 2018/19, i da će u trenutku kada se odluče za to prioritet u dobijanju jednog od mesta imati Francuska.

- Nije tajna da format sa 16 kluba nije konačan, nikada nismo skrivali da će se Evroliga razvijati. Iako trenutno ne postoji rešenje, moramo da prihvatimo da će se liga proširiti posle ove sezone ili kasnije, a kada se dođe do tog momenta, moraju postojati kriterijumi prema kojima će se procenjivati kandidati. Od kada smo prešli na ligaški format Francuska je uvek bila prioritet, jer njihova liga nije zastupljena u Evroligi – rekao je Bertomeu.

Španac je istakao da je za Evroligu važno da njeno drugorangirano takmičenje podigne na još viši nivo.

- Važno nam je da povećamo vrednost Evrokupa, a to je moguće tako što će, pored pobednika, koji dobija ulaznicu za Evroligu, mesto u elitnom takmičenju izboriti i finalista. Što se tiče Nemačke, s jedne strane je to tržište važno za nas, ali s druge, oni već imaju jedno garantovano mesto u eliti. Napomenuo bih da će konačnu odluku doneti evroligaški klubovi.

Bertomeu se osvrnuo i na predlog trenera moskovskog CSKA Dimitrisa Itudisa da format same završnice Evrolige promeni u plej-of sistem, jer je po mišljenju grškog stratega nepravedno da jedna utakmica na F4 odlučuje o šampionu, posle 30 ligaških kola.

- Poznat mi je Itudisov stav, razgovarli smo o tome više puta. Sa njegove pozicije, kao i ostalih trenera vodećih klubova u Evroligi, sve je jasno – oni žele da put do titule bude što je moguće bezbedniji. Ipak, činjenice su da se karte za Fajnl for prodaju mnogo pre nego što su i poznati njegovi učesnici. Ove sezone su sve ulaznice rasprodate pre nego što je i počela sezona. F4 se gleda širom sveta, tako da Itudisove reči o odumiranju tog formata, nisu baš najtačnije. Navijači vole Falnl for, taj format je veoma uspešan i nikakve promene u narednih nekoliko godina ne bi trebalo očekivati – rekao je Đordi Bertomeu.

JOŠ SPORTA: 

Nejmar umalo uprskao stvar - Kavani je heroj PSŽ-a!

Lacio i Juve u stopu dišu za vrat Napoliju i Interu!

Rutinska pobeda sa tri gola - Real nastavio poteru za Valensijom i Barselonom

Zvezda pobedom protiv Mladosti izlečila rane od Arsenala!