Zvezda je to što jeste bez obzira na naknadne odluke

SUPERSPORT365 ANALIZA TRENUTKA: Ko može Zvezdi da otme titulu svetskog prvaka?

> 11:37

U moru glupih odluka koje je FIFA donela u poslednje vreme, kao na primer organizacija Svetskog kupa u Kataru, ili u moru glupih odluka koje se tek sprema da donese, kao što je na primer ukidanje ofsajda, jedanaesteraca, i sličnih promena, koje na sreću za sada iznose samo pojedinci opipavajući puls javnosti, poslednja odluka a koja se tiče direktno FK Crvena Zvezda (ili se pak ne dotiče, pojasniću u tekstu) verovatno zauzima veoma visoko mesto. Oduzimanje titule klupskog prvaka sveta, timu koji je zvanično nikada nije ni osvojio se graniči sa onom čuvenom alanfordovskom replikom iz nekog crtanog filma: „Dva puta ništa jednako je ništa“.

Crvena Zvezda je svoj najveći uspeh u istoriji kluba ostvarila pobedom u Tokiju, nad tada favorizovanom ekipom Kolo Kolo, a maestralnom igrom tada tek golobradog Vladimir Jugovića, osvojivši tako Interkontinentalni kup, koji se među svim navijačima na svetu ali što je bitnije i među funkcionerima smatrao za utakmicu koja odlučuje klupskog prvaka sveta. Istina nezvanično. To naravno ne umanjuje značaj trofeja koji je Crvena Zvezda ponela sa sobom u Beograd, zauvek se tako upisavši u istoriju zajedno sa ostalim fudbalskim velikanima, poput Real Madrida, Bajerna iz Minhena, Juventusa i ostalih.

Još jedna „mudra“ odluka FIFA-e, koja očigledno nije u stanju da se bavi sopstvenim demonima, koji su počeli velikom aferama i smenom Sepa Blatera, ne može da promeni u istoriji fudbala ama baš ništa, mada bi verovatno to mnogi i voleli. Nije jednostavno podsećanje da je jedan mali klub iz istočne Evrope u samo predvečerje balkanskih razaranja, pokazao velikanima poput Bajerna ili Olimpika iz Marseja kako se zapravo igra fudbal.

Uostalom šta nas briga šta je odlučila FIFA? Da li ova odluka možda može da obriše ono što je Crvena Zvezda napravila? Ne. Da li može da obriše radost moga oca koji histerično skače po krevetu iako znam da je bio veliki navijač Hajduka, ili nekog drugog navijača koji je navijao za Crvenu Zvezdu svim srcem tog dana? Ne. Da li može obrisati onaj sportski osećaj i da ne bude podsećanje da je David makar u fudbalu uspeo srušiti Golijata? Ne. I kao što u svojoj sportskoj istoriji imamo kao nacija trojku Saše Đorđevića protiv Huventuda, tako imamo i gol Darka Pančeva protiv Olimpika, ili bravure već pomenutog Jugovića u Tokiju.

A to su neke stvari koje se nikada ne mogu izbrisati, ma koliko birokratija to pokušavala. Zar ne?

PIŠE: Vladimir Danilović

Još sporta:

OVAKAV SKANDAL SE NIKADA PRE NIJE DOGODIO U TENISU! Velika uvreda za Noleta od strane Australian Opena!

IMAJU REŠENJE: Stiže zamena za najboljeg na "Stadion svetlosti"! 

NI ON NE MOŽE VIŠE: Pep ima plan za promenu cele odbrane!

SOUZA ZAVRŠIO ODLIČAN POSAO: Posle Saponare, stiže i sjajni univerzalac!